BP

Geschiedenis van Scouting

 

Scouting begon in 1907. Ene Sir Robert Baden-Powell richtte in Engeland de allereerste scoutinggroep op. In Nederland begon scouting in 1910, inmiddels dus al 113 jaar! Scouting in Nederland begon in 1910. In dat jaar werden de eerste Verkenners-troepen gevormd in een paar steden. De eerste landelijke organisatie werd ook in 1910 opgericht, maar dit was toen alleen voor jongens. Scouting voor meisjes begon in 1916 met de oprichting van het Nederlands Meisjes Gilde. In 1973 zijn de verschillende scoutinggroepen voor jongens en meisjes samen gekomen. Ze kozen toen voor de engelse naam: Scouting.

 

Wat is scouting?

Ruim 100.000 jongens en meisjes in ons land zijn lid van Scouting. Samen met zo’n 25.000 kaderleden vormen zij de grootste jeugd-  en jongerenvereniging van Nederland. Wereldwijd zijn er 32 miljoen Scouts in meer dan 160 landen. Een afwisselden en plezierige vrijetijdsbesteding, dat is wat scouting te bieden heeft.

Maar Scouting is meer: naarmate je als jeugdlid ouder wordt en je langer bij Scouting bent, neemt je zelfstandigheid toe; de begeleiding kan daardoor dus afnemen. Iedereen kan meedoen met Scouting. Geloof, ras, huidskleur, handicap, vluchteling of seksuele voorkeur, het maakt niet uit, Scouting staat open voor iedereen.

 

Organisatie

Ruim 1300 groepen door heel Nederland zijn aangesloten bij Scouting Nederland. Gemiddeld 30 groepen vormen een Scoutingregio. Daarvan zijn er nu 47 in ons land. Het beleid van de vereniging wordt vastgesteld door de Landelijke raad. Het Bestuur van Scouting Nederland is verantwoordelijk voor de beleidsvoorbereiding en de -uitvoering. 
Verder is iedere regio of groep verantwoordelijk voor zijn eigen taken.