fotolijn

Bestuur 2022-2023

Jan Vonk

Voorzitter

Meta Beijes

Secretaris

Marlies Prust

Penningmeester


Karin Blomjous

Bestuurslid

Ledenadministratie
Webmaster

Johan Voskuilen

Bestuurslid
Projectleider nieuwbouw

Bas Vastenhoud

Bestuurslid
Groepsbegeleider

Marloes van Marle

Bestuurslid
Verhuur coördinator

Paula van Dorp

Bestuurslid
Webmaster & PR

 

 

 

 

Teamleiders 2022-2023

 

 


Teamleidster:
Marlies Prust

Illona Donkersgoed
Rienco Attema
Jonas Kalkman
Marit van der Kaaden
Mark Hopman
Marijn de LeeuwTeamleidster:
Chantal Sikkema
 
Gerard Dunnig
Lia Nijkeuter
Demi van der Pol
Baukelien Vonk
Stijn Jansen

 

 Teamleider:
Christiaan van Zomeren
 
Justien de Kroon
Kevin Groot Bleumink
Lotte Beek

 

 

 

 

 

Scoutfit

Vanaf het moment dat je lid bent geworden bij de groep draag je de zogenaamde Scoutfit blouse. De Scoutfit blouse laat zien dat je bij Scouting hoort. De kleur geeft aan bij welke speltak je zit en neemt de ongelijkheid tussen de leden onderling weg. Zo ziet iedereen er hetzelfde uit en is er geen verschil. Bij iedere activiteit, zoals de wekelijkse opkomst, het kamp en jaarlijkse groepsactiviteiten, doe je als lid van Scouting je Scoutfit aan. Als je nog niet bent geïnstalleerd, mag je alleen de blouse/trui dragen, zonder tekens, das en dasring. Zodra je geïnstalleerd bent, mag je je complete Scoutfit dragen.

Je Scoutfit-blouse en das zijn verkrijgbaar bij www.scoutingshop.nl Op de website van de ScoutShop vind je ook de adressen van de fysieke ScoutShop-winkels. Verder zijn er speciale Scouting Alexandergroep truien, T-shirts en petjes te koop met ons eigen logo. Deze kun je dragen tijdens kamp of onder/over je Scoutfit. Deze kleding kun je kopen bij de speltakleiding. 

Zie hier onder het boodschappenlijstje voor onze nieuwe leden:

Omschrijving Waar te koop Prijs* Verplicht
Scoutfit Blouse van de speltak Scoutshop € 33,50 Ja
Schotse das Mc Lean 01218 Scoutshop €   7,60 Ja
T-Shirt Alexandergroep Speltakleiding Alexandergroep Op aanvraag Ja
Trui, hoodie of vest Alexandergroep Speltakleiding Alexandergroep Op aanvraag Ja
Pet Alexandergroep  Speltakleiding Alexandergroep Op aanvraag Ja
Badge Pauw t.b.v.das Gratis bij installatie €   0,00 Ja
Groepsbandnaam  Gratis bij installatie €   0,00 Ja
Regio Noord-Veluwe Flevoland (Badge) Gratis bij installatie €   0,00 Ja
Installatieteken (Badge) Scoutshop €   2,00 Ja
Speltakenteken (Badge) Scoutshop €   2,00 Ja

 * Alle genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen en tikfouten.


 
Badges en insignes

 Badges en insignes laten zien wat de kinderen allemaal al hebben gedaan of hebben geleerd. Als een kind een bepaalde vaardigheid heeft opgedaan, krijgt het een insigne van de speltakleiding. Dit insigne mag op de Scoutfit blouse geplaatst worden. Bij Scoutingterreinen kun je badges kopen om te laten zien dat je daar geweest bent. Ook voor de rollen in de nesten, patrouilles of bakken worden gekleurde linten gebruikt die op de blouse gedragen worden. Deze worden uitgereikt door de speltakleiding. 

We hopen binnen 5 jaar een nieuwe gebouw te hebben. Maar voor dat dat zover is, moet er nog heel veel gebeuren.
We zijn nu druk bezig om alles te onderzoeken, tekeningen te maken en het belangrijkste natuurlijk de financiering!
Want een nieuw gebouw kost natuurlijk het nodige geld. Onlangs heeft Johan van Voskuilen (bestuurslid) met een 
presentatie laten zien wat we de komende jaren kunnen verwachten.
Deze presentatie kun je bekijken als je op de onderstaande link klikt:

 Mocht je verder nog vragen/opmerkingen hebben, dan kun je dit mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Foto genomen 10-06-2010

De Alexandergroep is in 1973 opgericht. Alweer 43 jaar geleden...

Reden voor een feestje voor alle (oud)leden! In deze tijd zijn er veel leden geweest, waarvan er een heleboel nog steeds actief betrokken zijn bij de groep. Vele tradities en mooie herinneringen. Waarvan er hopelijk een heleboel zullen blijven bestaan.

Hieronder een van die herinneringen. Een interview met meneer Pothmann (één van de oprichters) en mevrouw van Hussem (de eerste Akela). In den beginne …

In de rooms-katholieke kerk viel er, toen de pater wegging, de destijds bestaande jongensclub uit elkaar. Enige tijd later is in de parochieraad het idee ontstaan een nieuwe jeugdclub op te richten. Het doel van deze club zou zijn het jongerenjeugdwerk in Ermelo weer op gang te brengen. Meneer Pothmann wilde aan dit nieuwe idee wel meewerken, maar dan moest het wel georganiseerd en in scoutingverband zijn. In de eerste instantie had Meneer Pothmann het idee om twee afzonderlijke terreinen van de Taweb en de Irmin in te wisselen voor één groot gezamenlijk terrein. Daar zou de “aanstaande” Alexandergroep dan ook gebruik van mogen maken. Dit idee werd door de Taweb wel aanvaardt. De Irmin daarentegen reageerde behoorlijk negatief en was van mening dat het met de Alexandergroep toch nooit iets zou worden. Gelukkig heeft de zustergroep (van de Alexandergroep), de Pater Verbraak-Margrietgroep uit Harderwijk, goed geholpen.

De eerste opkomsten van de welpen en de verkenners moesten nog gewoon in het kerkzaaltje aan de Smidsweg gehouden worden. Er werd geopend en gespeeld op het terrein voor de kerk, maar ook in de kerk zelf werd er gespeeld: bijvoorbeeld volleybal (de haken om het net op te hangen, zitten er nog steeds in de muur). Omdat het kerkzaaltje toch echt te klein werd, moest er gezocht worden naar een nieuw terrein en locatie. O.a. Ritter, Geerling en Grootmajoor hadden zich daarvoor ingezet. Eerst lag het in de planning ons te vestigen aan de Volenbeekweg, maar dat kon niet doorgaan omdat men daar een woonwagenkamp wilde vestigen. Toen zijn we naar de Watervalweg gegaan. Ons clubgebouw werd ergens anders afgebroken en hier weer opgebouwd, dus we hadden eigenlijk een tweedehands clubhuis. De verkenners en de kabouters konden hun opkomsten dus al in het “nieuwe” gebouw houden, terwijl de welpen nog jaren in het kerkzaaltje hebben gezeten. Er was namelijk niet genoeg plaats in het clubhuis. Toen de welpen eindelijk ook naar het nieuwe clubhuis konden verhuizen, heeft de Akela, Mevrouw van Hussen, de welpen verlaten.

Het eerste uniform van de welpen was: een groen/bruine ribbroek, een donkergroene trui, een pet met een wolvenkop en een oranje das.

De eerste welpenbelofte was:
“Ik beloof mijn best te doen,
mijn plicht te doen tegenover God en land,
de wet van de welpen horde te gehoorzamen
en iedere dag een goede daad te doen.”

De eerste welpenwet:
“De welp volgt de oude wolf,

de welp is moedig en houdt vol.”

Je moest als je voortrekker (jongeren tot ongeveer 21 jaar) wilde worden eerst een nachtwake doen, en vragen (respectievelijk over het leven) beantwoorden. Je kreeg je eerste glas wijn aangeboden, en dat moest je dan achter je kapot gooien.

Sint-Joris werd natuurlijk ook al gevierd vanaf het begin. De Katholieke verkenners hadden ’s morgens dienst in hun uniform. Aan het einde van de kerkdienst kreeg iedereen een tulp en werd een verhaal voorgelezen. Daarna was er een groepsmaaltijd. ’s Avonds was er een kampvuur waarbij de ouders ook werden uitgenodigd. De belofte werd dan hernieuwd. De hoofdleider zei: “wees paraat”, en dan zei iedereen: “goed spoor”. Er werd op dat moment een ring gebroken.

De Alexandergroep hield ook kampen; themakampen. Dat werd in het begin in het district met argusogen bekeken, maar later waren er steeds meer groepen die themakampen hielden. Op kamp werd er op zondagochtend ook een soort kerkdienst gehouden en er werd voor en na het eten ook gebeden.

Later is er veel veranderd. Er is veel aan het clubhuis bijgebouwd. De kerkdienst van zondag (op kamp) is er eigenlijk niet meer. Sint-Joris wordt anders gevierd: geen dienst meer, maar nu jagen we wel zogenaamd de geesten uit het vuur. De Alexandergroep is nu uitgegroeid tot een club van ongeveer 100 leden, en heeft al 25 jaar standgehouden. Dat is toch wel iets om trots op te zijn.

Door: Denise v.d. Sar en Barbara Vastenhoud (1998)
Uit het jublileumboekje 1973 - 1998